\\ Home Page : Articolo : Stampa
Dispar delfinii Irrawaddy: mai trăiesc doar 85 de exemplare! (VIDEO)
By Admin (from 02/12/2011 @ 11:06:38, in ro - TV Network, read 1409 times)

Populatia de delfini Irrawaddy din râul Mekong prezintă un mare risc de disparitie, anuntă organizatia WWF, estimându-se că mai există doar 85 de exemplare în viată. Prinderea delfinilor în plasele de pescuit si mortalitatea ridicată în rândul puilor fac foarte probabilă extinctia acestei specii.

Dispar delfinii Irrawaddy: mai trăiesc doar 85 de exemplare! (VIDEO)

Uneltele de pescuit, în special năvodul, dar si metodele ilegale de pescuit, care implică exploziile, otrava si electricitatea, au contribuit la declinul populatiei de delfini, sugerează un studiu realizat între 2007 si 2010.

"Dovezile demonstrează că foarte putine animale ajung la maturitate, iar delfinii bătrâni care mor nu pot fi înlocuiti", sustine Li Lifeng, directorul programului WWF dedicat conservării faunei din râuri.

Delfinii Irrawaddy trăiesc într-o portiune de 190 de kilometri a râului Mekong, între Kratie, Cambodgia si cascada Khone, care se află la granita cu Laos.

Cercetările demonstrează că populatia de delfini ce trăieste bazinul de apă format la granita dintre Cambodgia si Laos este extrem de redusă, numărând doar sapte sau opt indivizi, în ciuda faptului că delfinii Irrawaddy sunt protejati prin lege în ambele tări.

WWF cere Cambodgiei să stabilească un cadru juridic clar pentru protectia delfinilor, inclusiv măsuri de interzicere a năvoadelor folosite de pescarii din zonă, care duc la moartea a multor delfini.

Pe vremuri, acesti delfini se găseau în întreaga deltă a fluviului Mekong din Vietnam, până în Tonle Sap în Cambodgia si în afluentii din Laos ai acestui fluviu. Cu timpul au dispărut, fiind împuscati de către soldati, care îi vânau pentru uleiul pretios ce se putea obtine din trupul acestora.

În prezent, acesti delfini se mai găsesc doar în zonele de coastă a Asiei de sud si de sud-est si în trei râuri: Mekong, Ayeyarwady din Burma si Mahakam din Borneo.

Sursa: The Guardian